Kaczka duszona z czerwoną kapustą

Składniki

  • 1 kaczka
  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1/2 łyżeczki tłuczonego jałowca
  • 100 g masła
  • 1 cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ćwierć łyżeczki cukru
  • cynamon
  • 1 goździk
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Kaczkę natrzeć solą, pieprzem oraz jałowcem i skropić sokiem z cytryny, odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce.

W między czasie kapustę poszatkować i wrzucić na osolony wrzątek, doprowadzić do wrzenia i odcedzić.

Następnie kaczkę podzielić na porcję, które zarumienić na rozgrzanym maśle, wówczas skropić ją winem i trzymać na ogniu pod przykryciem kilka minut.

Dodać kapustę, goździk, kawałek cynamonu oraz wlać wino, pozostawić na ogniu do miękkości kaczki.

Doprawić do smaku solą oraz cukrem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *