Składniki
- 1 kaczka
- 1 główka czerwonej kapusty
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1/2 łyżeczki tłuczonego jałowca
- 100 g masła
- 1 cebula
- 1 łyżka soku z cytryny
- ćwierć łyżeczki cukru
- cynamon
- 1 goździk
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Kaczkę natrzeć solą, pieprzem oraz jałowcem i skropić sokiem z cytryny, odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
W między czasie kapustę poszatkować i wrzucić na osolony wrzątek, doprowadzić do wrzenia i odcedzić.
Następnie kaczkę podzielić na porcję, które zarumienić na rozgrzanym maśle, wówczas skropić ją winem i trzymać na ogniu pod przykryciem kilka minut.
Dodać kapustę, goździk, kawałek cynamonu oraz wlać wino, pozostawić na ogniu do miękkości kaczki.
Doprawić do smaku solą oraz cukrem.