Składniki
- 4 mrożone kacze udka
- 3 winne jabłka
- 4-6 ząbków czosnku
- 10-12 niedużych ziemniaków
- pół szklanki soku z jabłek
- łyżka majeranku
- olej
- cukier
- sól
Przygotowanie
Udka rozmrozić, natrzeć czosnkiem roztartym z solą, odstawić na godzinę, a następnie ułożyć w brytfannie do pieczenia drobiu, podlać sokiem z jabłek i połową szklanki gorącej wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piec pod przykryciem 25-30 minut.
Jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, posypać majerankiem i zrumienić na oleju. Pod koniec smażenia wsypać 2 łyżeczki cukru. Zdjąć z ognia, gdy cukier się roztopi i skarmelizuje. Ziemniaki obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki (większe na ósemki) i razem z jabłkami ułożyć wokół kaczki.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200°C i piec, aż mięso i ziemniaki będą rumiane i miękkie (około 60 minut). Gdyby się nie rumieniły, na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę.
Uwielbiam kaczuszkę, w każdej postaci:) Tej żywej też;) Udka kaczki z jabłkami i ziemniakami bardzo zasmakowały mi, podałam je z surówką z białej kapusty i ogórka kwaszonego według tego przepisu – http://manger.pl/dania-z-warzyw/surowka-z-bialej-kapusty-i-ogorka-kwaszonego . Pasuje mi takie połączenie.