Składniki
- 500 g mięsa wołowego
- 300 g ziemniaków
- 3 cebule
- 2 jabłka
- 1 łyżka smalcu wieprzowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 listek laurowy
- 6-8 ziarenek pieprzu
- 100 g płatków owsianych (błyskawicznych)
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Mięso wołowe pokroić na kawałki, jabłka obrać, wykroić gniazda i pokroić jabłka w niezbyt drobną kostkę.
Obrane cebule drobno posiekać.
W gorącym stopionym smalcu usmażyć mięso na brązowo z każdej strony.
Dodać do niego jabłka i cebulę i ciągle mieszając, lekko je zrumienić, potem zalać 1 l wrzącej wody i przyprawić solą, ziarenkami pieprzu, listkiem laurowym i majerankiem.
W garnku pod przykryciem mięso powinno się gotować na małym ogniu około 50 minut.
W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić je w kostkę i dodać do mięsa na 20 minut przed końcem gotowania.
Gdy wszystkie składniki będą miękkie, wsypać dla zagęszczenia płatki owsiane i zostawić w garnku na 5 minut do napęcznienia.
Na koniec doprawić jeszcze raz do smaku solą i pieprzem.