Jednogarnkowe danie z wołowiną

Składniki

  • 500 g mięsa wołowego
  • 300 g ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka smalcu wieprzowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 listek laurowy
  • 6-8 ziarenek pieprzu
  • 100 g płatków owsianych (błyskawicznych)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Mięso wołowe pokroić na kawałki, jabłka obrać, wykroić gniazda i pokroić jabłka w niezbyt drobną kostkę.

Obrane cebule drobno posiekać.

W gorącym stopionym smalcu usmażyć mięso na brązowo z każdej strony.

Dodać do niego jabłka i cebulę i ciągle mieszając, lekko je zrumienić, potem zalać 1 l wrzącej wody i przypra­wić solą, ziarenkami pieprzu, listkiem laurowym i majerankiem.

W garnku pod przykryciem mięso powinno się gotować na małym ogniu około 50 mi­nut.

W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić je w kostkę i dodać do mięsa na 20 minut przed końcem gotowania.

Gdy wszystkie składniki będą miękkie, wsypać dla zagęszczenia płatki owsiane i zostawić w garnku na 5 minut do napęcznienia.

Na koniec doprawić jeszcze raz do smaku solą i pieprzem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *