Jednogarnkowe danie z makaronu

Składniki

  • 250 g makaronu – szerokich wstążek
  • 300 g nerki cielęcej
  • 300 g cielęciny (bez kości)
  • 200 g świeżych pieczarek
  • 1/8 l wytrawnego białego wina
  • 1/8 l słodkiej śmietanki
  • 3 szalotki
  • 75 g ementalera
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka rosołu w granulkach
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz

Przygotowanie

Nerkę cielęcą oczyścić dokładnie ostrym, spiczastym nożem i pokroić ją w cienkie plasterki.

Pieczarki oczyścić wilgotną ściereczką (trzony wykręcić i drobno posiekać, kapelusze pokroić na cienkie płatki).

Szalotki posiekać bardzo drobno.

W głębokiej, zamykanej szczelnie patelni stopić połowę masła i usmażyć na silnym ogniu pokrojone mięso cielęce, po czym wyjąć i postawić w cieple.

Potem włożyć na patelnię plasterki nerki cielęcej.

Krótko smażyć i również postawić w cieple.

Następnie udusić na patelni grzyby z szalotkami w pozostałym maśle w ciągu około 5 minut.

Zalać białym winem i śmietanką.

Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 15 minut.

W tym czasie w dużej ilości osolonej wody ugotować makaron wstążkowy al dente i po odcedzeniu przełożyć do ogrzanej miski.

Sos winnośmietanowy doprawić do smaku solą, pieprzem i granulowanym rosołem.

Potem włożyć do sosu nerki i cielęcinę.

Krótko zagotować i wymieszać z makaronem.

Posypać potrawę świeżo startym serem i posiekanym szczypior­kiem i od razu podawać.

Do tego dania pasuje wytrawne białe wino.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *