Składniki
- 12 jajek ugotowanych na twardo
- 10 szklanek chudego rosołu (może być z koncentratu)
- 1 gruby plaster (20 dag) gotowanej szynki
- 16 oliwek bez pestek lub 8 łyżeczek odsączonego, zielonego groszku konserwowego
- 4 łyżki mielonej żelatyny
- świeża rzeżucha
- rzodkiewki
- pomidory
- liście sałaty
Przygotowanie
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.
Gdy napęcznieje,połączyć ze szklanką wrzącego rosołu, dokładnie mieszając, aż się całkowicie rozpuści, dodać pozostały letni rosół i rozlać do kokilek na wysokość centymetra.
Naczynia z galaretą odstawić do zastygnięcia (najlepiej na środkową półkę w lodówce).
Kiedy galareta dobrze stężeje, włożyć po 3 połówki ugotowanych jajek, żółtkami do spodu, pokrojoną w kostkę szynkę oraz połówki oliwek lub odsączony groszek.
Całość zalać pozostałą galaretą i ponownie wstawić do lodówki.
Przed podaniem każdą porcję ułożyć na liściu sałaty, umieścić na płaskim półmisku, przybać rzeżuchą, ?różyczkami” z rzodkiewek lub cząstkami pomidora.