Jajka w galarecie II

Składniki

  • 12 jajek ugotowanych na twardo
  • 10 szklanek chudego rosołu (może być z koncentratu)
  • 1 gruby plaster (20 dag) gotowanej szynki
  • 16 oliwek bez pestek lub 8 łyżeczek odsączonego, zielonego groszku konserwowego
  • 4 łyżki mielonej żelatyny
  • świeża rzeżucha
  • rzodkiewki
  • pomidory
  • liście sałaty

Przygotowanie

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.

Gdy napęcznieje,połączyć ze szklanką wrzącego rosołu, dokład­nie mieszając, aż się całkowicie rozpuści, dodać pozo­stały letni rosół i rozlać do kokilek na wysokość cen­tymetra.

Naczynia z galaretą odstawić do zastygnięcia (najlepiej na środkową półkę w lodówce).

Kiedy galareta dobrze stężeje, włożyć po 3 połówki ugotowanych ja­jek, żółtkami do spodu, pokrojoną w kostkę szynkę oraz połówki oliwek lub odsączony groszek.

Całość zalać pozostałą galaretą i ponownie wstawić do lodówki.

Przed podaniem każdą porcję ułożyć na liściu sałaty, umieścić na płaskim półmisku, przybać rzeżuchą, ?różyczkami” z rzodkiewek lub cząstkami pomidora.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *