Jajecznica z kurkami

Składniki

  • 8 jajek
  • 30 dkg kurek
  • 10 dkg wędzonego boczku
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 1 cebula albo 2-3 dymki ze szczypiorkiem
  • 2-4 ząbki czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Przygotowanie

Kurki dokładnie oczyścić, opłukać, większe pokroić, mniejsze zostawić w całości.

Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę lub paseczki boczek, podsmażyć aż się wytopi i zrumieni.

Dodać posiekaną cebulkę – zeszklić.

Następnie dodać kurki i smażyć około 10-15 minut, na mniejszym ogniu, aż zmiękną.

Jajka wybić do miski, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dobrze roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem, wylać na kurki.

Smażyć aż się zetnie.

Podawać posypaną obficie szczypiorkiem, najlepiej z ciemnym pieczywem.

Można zrezygnować z boczku i usmażyć całość na maśle, też bardzo smacznie.

Z podanych składników zrobimy 3-4 porcje.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *