Składniki
- 8 jaj
- 2 łyżki octu
- 8 plastrów bekonu
- 8 kromek bułki
- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 3 duże cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- tymianek
- estragon
- sól czosnkowa
- 3 łyżki masła
- łyżka mąki
- sól
- pieprz cayenne
- pieprz
Przygotowanie
Na patelni stopić łyżkę masła, dodać bekon, lekko zrumienić, wyjąć, a na patelnię wrzucić drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek, tymianek i estragon. Dodać łyżkę masła i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, rozprowadzić winem i gotować na małym ogniu, mieszając.
Na drugiej patelni stopić masło, zrumienić z obu stron kromki bułki, przełożyć na żaroodporny półmisek, posypać solą czosnkową; na każdej grzance ułożyć plaster bekonu. Zagotować osoloną wodę z octem, do wrzątku wbić jaja, gotować 3 minuty, wyjąć łyżką cedzakową.
Jaja ułożyć na grzankach, posypać solą i pieprzem, wstawić na 2-3 minuty do nagrzanego piekarnika. Podawać w naczyniu do zapiekania. Osobno w sosjerce podać gorący, gęsty sos.
Jako dodatek – frytki lub ryż.