Jaja gotowane w czerwonym winie

Składniki

  • 8 jaj
  • 2 łyżki octu
  • 8 plastrów bekonu
  • 8 kromek bułki
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 3 duże cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • tymianek
  • estragon
  • sól czosnkowa
  • 3 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz cayenne
  • pieprz

Przygotowanie

Na patelni stopić łyżkę masła, dodać bekon, lekko zrumienić, wyjąć, a na patelnię wrzucić drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek, tymianek i estragon. Dodać łyżkę masła i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, rozprowadzić winem i gotować na małym ogniu, mieszając.

Na drugiej patelni stopić masło, zrumienić z obu stron kromki bułki, przełożyć na żaroodporny półmisek, posypać solą czosnkową; na każdej grzance ułożyć plaster bekonu. Zagotować osoloną wodę z octem, do wrzątku wbić jaja, gotować 3 minuty, wyjąć łyżką cedzakową.

Jaja ułożyć na grzankach, posypać solą i pieprzem, wstawić na 2-3 minuty do nagrzanego piekarnika. Podawać w naczyniu do zapiekania. Osobno w sosjerce podać gorący, gęsty sos.

Jako dodatek – frytki lub ryż.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *