Składniki
- 1,5 kg jagnięcego udźca bez kości
- łyżka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- kieliszek białego wytrawnego wina
- kieliszek koniaku
- szklanka bulionu
- spora cebula
- marchewka
- 4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- szklanka śmietany
- po 5 dag rodzynek i płatków migdałowych
- 4-5 łyżek oleju
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Umyte rodzynki zalać 2-3 łyżkami wina, zostawić na godzinę. Oczyszczone z nadmiaru tłuszczu mięso umyć, osuszyć, mocno wygnieść ręką, natrzeć sokiem z cytryny i tymiankiem.
Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju, obsmażyć mięso ze wszystkich stron, przełożyć do rondla, skropić resztą wina, wstawić do nagrzanego piekarnika. Na patelni rozgrzać pozostały olej, zrumienić na nim drobno pokrojoną cebulę i marchewkę, chwilę smażyć mieszając, dodać posiekaną natkę, włożyć mięso, posypać je solą i pieprzem, podlać bulionem, przykryć, piec ok. 80-90 min. Miękkie mięso odkryć, polać koniakiem, zapalić, natychmiast z powrotem przykryć, a następnie wsypać rodzynki i wlać wymieszaną z cukrem śmietanę, podgrzać.
Pokroić w plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem, posypać uprużonymi płatkami migdałowymi.