Jagnięcina po włosku

Składniki

  • 1,5 kg jagnięcego udźca bez kości
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • kieliszek koniaku
  • szklanka bulionu
  • spora cebula
  • marchewka
  • 4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • szklanka śmietany
  • po 5 dag rodzynek i płatków migdałowych
  • 4-5 łyżek oleju
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Umyte rodzynki zalać 2-3 łyżkami wina, zostawić na godzinę. Oczyszczone z nadmiaru tłuszczu mięso umyć, osuszyć, mocno wygnieść ręką, natrzeć sokiem z cytryny i tymiankiem.

Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju, obsmażyć mięso ze wszystkich stron, przełożyć do rondla, skropić resztą wina, wstawić do nagrzanego piekarnika. Na patelni rozgrzać pozostały olej, zrumienić na nim drobno pokrojoną cebulę i marchewkę, chwilę smażyć mieszając, dodać posiekaną natkę, włożyć mięso, posypać je solą i pieprzem, podlać bulionem, przykryć, piec ok. 80-90 min. Miękkie mięso odkryć, polać koniakiem, zapalić, natychmiast z powrotem przykryć, a następnie wsypać rodzynki i wlać wymieszaną z cukrem śmietanę, podgrzać.

Pokroić w plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem, posypać uprużonymi płatkami migdałowymi.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *