Jabłka nadarzyńskie

Składniki

  • 8 sporych ładnych kwaskowatych jabłek
  • 20 dag (2 torebki) ryżu (najlepiej złocistego)
  • 25 dag mięsa z pieczonego kurczaka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • garść natki pietruszki lub 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 kostka rosołowa lub 1 łyżeczka warzywnej przyprawy typu vegeta
  • 2 łyżki margaryny
  • sól

Przygotowanie

Ryż ugotować na sypko w wodzie z do­datkiem kostki rosołowej i koncentratu pomidorowego, dobrze odsączyć i wymie­szać z 1 łyżeczką margaryny.

Mięso drobno posiekać, wymieszać z ryżem oraz posie­kaną natką. Jabłka dokładnie umyć i nie obierać, ale delikatnie usunąć gniazda na­sienne i wydrążyć ostrym nożem w ten sposób, aby pozostały ścianki o grubości około 0,5 cm.

Wydrążone jabłka lekko po­solić od wewnątrz i napełnić farszem mięs­nym. Ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekania.

Miąższ usunięty z jabłek po­kroić w kostkę, posolić i oprószyć odrobiną natki lub szczyptą majeranku.

Posypać wiór­kami zimnej margaryny, przykryć płatkiem folii aluminiowej i wstawić do nagrzanego piekarnika (200-220°C) na 30 minut.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *