Składniki
- 8 sporych ładnych kwaskowatych jabłek
- 20 dag (2 torebki) ryżu (najlepiej złocistego)
- 25 dag mięsa z pieczonego kurczaka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- garść natki pietruszki lub 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 kostka rosołowa lub 1 łyżeczka warzywnej przyprawy typu vegeta
- 2 łyżki margaryny
- sól
Przygotowanie
Ryż ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej i koncentratu pomidorowego, dobrze odsączyć i wymieszać z 1 łyżeczką margaryny.
Mięso drobno posiekać, wymieszać z ryżem oraz posiekaną natką. Jabłka dokładnie umyć i nie obierać, ale delikatnie usunąć gniazda nasienne i wydrążyć ostrym nożem w ten sposób, aby pozostały ścianki o grubości około 0,5 cm.
Wydrążone jabłka lekko posolić od wewnątrz i napełnić farszem mięsnym. Ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekania.
Miąższ usunięty z jabłek pokroić w kostkę, posolić i oprószyć odrobiną natki lub szczyptą majeranku.
Posypać wiórkami zimnej margaryny, przykryć płatkiem folii aluminiowej i wstawić do nagrzanego piekarnika (200-220°C) na 30 minut.