Indyk z owocami

Składniki

  • 80 dag piersi z indyka
  • 5 połówek brzoskwiń z puszki
  • 1/2 melona
  • kiść winogron
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka bulionu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki żelatyny instant
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie

Mięso opłukać, osuszyć i dokładnie natrzeć ze wszystkich stron solą oraz białym pieprzem.

Odstawić w chłodni- miejsce na 1-2 godziny.

Olej rozgrzać mocno na patelni.

Włożyć mięso i obsmażyć na rumiano.

Przełożyć na brytfannę wraz z tłuszczem.

Piec około 30 minut w temp. 180°C.

Upieczone mięso ostudzić.

Bulion oraz wino wlać do garnka, mocno podgrzać.

Zdjąć z ognia, dodać żelatynę, mieszać, aż się rozpuści.

Ostudzić i schłodzić.

Brzoskwinie dokładnie osączyć z syropu, pokroić w plasterki.

Winogrona opłukać, oderwać od gałązek.

Melon obrać, pokroić w kostkę lub łyżeczką wydrążyć kulki.

Zimne mięso pokroić w grube plastry, ułożyć na półmisku.

Udekorować brzoskwiniami, winogronami oraz melonem.

Całość zalać tężejącą galaretką.

Wstawić do lodówki na godzinę.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *