Składniki
- 80 dag piersi z indyka
- 5 połówek brzoskwiń z puszki
- 1/2 melona
- kiść winogron
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 szklanka bulionu
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki żelatyny instant
- sól
- biały pieprz
Przygotowanie
Mięso opłukać, osuszyć i dokładnie natrzeć ze wszystkich stron solą oraz białym pieprzem.
Odstawić w chłodni- miejsce na 1-2 godziny.
Olej rozgrzać mocno na patelni.
Włożyć mięso i obsmażyć na rumiano.
Przełożyć na brytfannę wraz z tłuszczem.
Piec około 30 minut w temp. 180°C.
Upieczone mięso ostudzić.
Bulion oraz wino wlać do garnka, mocno podgrzać.
Zdjąć z ognia, dodać żelatynę, mieszać, aż się rozpuści.
Ostudzić i schłodzić.
Brzoskwinie dokładnie osączyć z syropu, pokroić w plasterki.
Winogrona opłukać, oderwać od gałązek.
Melon obrać, pokroić w kostkę lub łyżeczką wydrążyć kulki.
Zimne mięso pokroić w grube plastry, ułożyć na półmisku.
Udekorować brzoskwiniami, winogronami oraz melonem.
Całość zalać tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki na godzinę.