Indyk z brukselką

Składniki

  • 50 dag mięsa z piersi indyka
  • 20 dag brukselki
  • łyżka oleju
  • 10 dag startego sera żółtego (może być niskotłuszczowy)
  • posiekana natka pietruszki lub kolendry
  • szczypta cukru
  • tłuszcz i bułka tarta do naczynia żaroodpornego

Sos:

  • po łyżce masła i mąki
  • szklanka mleka 2-proc.
  • 2 jaja
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Jaja rozbić, białka schłodzić, ubić sztywną pianę.

Na gorącym oleju usmażyć indyka na rumiano, od razu zawinąć w podwójną warstwę folii aluminiowej i odstawić w ciepłe miejsce.

Brukselkę ugotować na półmiękko w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru, odcedzić, ostudzić i każdą przekroić na pół.

Przygotować sos: masło roztopić, zdjąć z ognia, wymieszać z mąką, stopniowo rozpro­wadzić mlekiem, ponownie postawić na ogniu i – cały czas mieszając – zagotować, dodać do smaku sól, pieprz, gałkę muszkatołową, zdjąć z ognia.

Żółtka oddzielić od białek, z bia­łek ubić pianę.

Stopniowo dodawać żółtka do sosu.

Po wystudzeniu dodać pianę z białek, wymieszać.

Mięso pokroić w plastry.

W wysmarowanym tłuszczem i obsypanym bułką tartą naczy­niu żaroodpornym układać warstwami mię­so i brukselkę, zalać sosem, posypać serem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, zapiekać 20 minut, aż ser się przyrumieni.

Przed podaniem zapiekankę obficie posypać natką lub kolendrą.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *