Składniki
- 50 dag mięsa z piersi indyka
- 20 dag brukselki
- łyżka oleju
- 10 dag startego sera żółtego (może być niskotłuszczowy)
- posiekana natka pietruszki lub kolendry
- szczypta cukru
- tłuszcz i bułka tarta do naczynia żaroodpornego
Sos:
- po łyżce masła i mąki
- szklanka mleka 2-proc.
- 2 jaja
- mielona gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Jaja rozbić, białka schłodzić, ubić sztywną pianę.
Na gorącym oleju usmażyć indyka na rumiano, od razu zawinąć w podwójną warstwę folii aluminiowej i odstawić w ciepłe miejsce.
Brukselkę ugotować na półmiękko w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru, odcedzić, ostudzić i każdą przekroić na pół.
Przygotować sos: masło roztopić, zdjąć z ognia, wymieszać z mąką, stopniowo rozprowadzić mlekiem, ponownie postawić na ogniu i – cały czas mieszając – zagotować, dodać do smaku sól, pieprz, gałkę muszkatołową, zdjąć z ognia.
Żółtka oddzielić od białek, z białek ubić pianę.
Stopniowo dodawać żółtka do sosu.
Po wystudzeniu dodać pianę z białek, wymieszać.
Mięso pokroić w plastry.
W wysmarowanym tłuszczem i obsypanym bułką tartą naczyniu żaroodpornym układać warstwami mięso i brukselkę, zalać sosem, posypać serem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, zapiekać 20 minut, aż ser się przyrumieni.
Przed podaniem zapiekankę obficie posypać natką lub kolendrą.