Indyk w winie

Składniki

  • 4 sznycle z indyka
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki masła
  • 4 plasterki sera mozzarella
  • 2/3 szklanki 24% lub 30% śmietany
  • kilka kaparów do dekoracji
  • przyprawa do potraw kuchni włoskiej
  • sól

Przygotowanie

Filety dokładnie rozbić i usmażyć na maśle.

Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać przyprawą, przykryć plasterkiem sera przybrać kaparami.

Zapiekać przez około 5 minut w piekarniku o temp. 180°C.

Do tłuszczu ze smażenia wlać wino, powoli podgrzewać i cały czas mieszając dodać śmietanę.

Gdy sos zgęstnieje dodać 1 łyżeczkę przyprawy i posolić do smaku.

Zapieczone filety polać sosem.

Podawać z młodymi ziemniakami i duszoną cukinią.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *