Indyk w brzoskwiniach

Składniki

  • 0,5 kg piersi z indyka lub kurczaka
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • ok. 3 łyżki śmietany 22%
  • mąka
  • pieprz
  • sól lub vegeta
  • olej

Przygotowanie

Mięso opłukać i osuszyć.

Pokroić w poprzek, delikatnie rozbić młotkiem do mięsa, następnie posolić i popieprzyć.

Wstawić do lodówki na około 20 minut, następnie mięso obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor.

Po obsmażeniu do mięsa dolać około jednej szklanki wody i dusić na wolnym ogniu około 15 minut.

Następnie dolać około pół puszki syropu z brzoskwiń, dodać pokrojone w ćwiartki brzoskwinie i dusić około 20 minut.

Na sam koniec duszenia dodać śmietanę, najpierw zestawiając patelnię z kuchenki żeby śmietana się nie zważyła i dokładnie mieszając postawić z powrotem patelnię na kuchenkę.

Podawać na ciepło z ziemniakami ugotowanymi lub z ryżem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *