Indyk po żywiecku

Składniki

  • 8 plasterków (40 dag) piersi indyka
  • 2 łyżki masła lub dobrej margaryny
  • 2 łyżki oleju
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 1 łyżka przesianej mąki
  • 2/3 szklanki rosołu z kostki (warzywny, drobiowy, grzybowy)
  • 1 spory strąk czerwonej papryki
  • 1 spora cebula
  • 4 łyżki śmietanki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Mięso lekko rozbić, skropić sokiem z cy­tryny i natrzeć solą, pieprzem i odro­biną tymianku. Pozostawić na pół godziny. Cebulę drobniutko posiekać. Paprykę oczy­ścić z gniazd nasiennych i pokroić w cien­kie paseczki.

W rondelku rozgrzać łyżkę masła i łyżkę oleju, dodać cebulę oraz paprykę, zeszklić, nie dopuszczając do przyrumienienia.

Wlać piwo i rosół z kos­tki, zagotować. Doprawić tymiankiem, cuk­rem, solą i pieprzem – sos powinien mieć dość zdecydowany smak.

Kotlety obtoczyć w mące i przyrumienić z obu stron na pozostałym tłuszczu, przełożyć do rondelka z sosem i dusić na niewielkim ogniu około 20 minut (dla pewności najlepiej podłożyć płytkę ochronną).

Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i dobrze wymieszać.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *