Składniki
- 8 plasterków (40 dag) piersi indyka
- 2 łyżki masła lub dobrej margaryny
- 2 łyżki oleju
- sok z 1/2 cytryny
- 1 szklanka jasnego piwa
- 1 łyżka przesianej mąki
- 2/3 szklanki rosołu z kostki (warzywny, drobiowy, grzybowy)
- 1 spory strąk czerwonej papryki
- 1 spora cebula
- 4 łyżki śmietanki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Mięso lekko rozbić, skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą, pieprzem i odrobiną tymianku. Pozostawić na pół godziny. Cebulę drobniutko posiekać. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paseczki.
W rondelku rozgrzać łyżkę masła i łyżkę oleju, dodać cebulę oraz paprykę, zeszklić, nie dopuszczając do przyrumienienia.
Wlać piwo i rosół z kostki, zagotować. Doprawić tymiankiem, cukrem, solą i pieprzem – sos powinien mieć dość zdecydowany smak.
Kotlety obtoczyć w mące i przyrumienić z obu stron na pozostałym tłuszczu, przełożyć do rondelka z sosem i dusić na niewielkim ogniu około 20 minut (dla pewności najlepiej podłożyć płytkę ochronną).
Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i dobrze wymieszać.