Indyk po szczecińsku

Składniki

  • 1 kg mięsa z piersi indyka w jednym kawałku
  • 5 ząbków czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko po­siekać, utrzeć z solą na jednolitą masę.

Mięso umyć i dokładnie osuszyć, a następ­nie obficie skropić sokiem z cytryny, na­trzeć masą czosnkową, oprószyć pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Szczelnie zawi­nąć w folię aluminiową, ułożyć w brytfan­nie i włożyć do nagrzanego piekarnika (200°C) na godzinę.

Przed podaniem po­kroić na plastry.

Taki indyk smakuje także na zimno z dodatkiem chrzanu.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *