Indyk po kasztelańsku

Składniki

  • 1 indyk (młody)
  • 100 ml śmietany
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 15 dag pieczarek
  • 15 dag selera
  • 15 dag pietruszki
  • 15 dag marchwi
  • 10 dag cebuli
  • 4 dag koncentratu pomidorowego
  • tłuszcz do pieczenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Indyka przygotować jak indyka pieczonego, polać tłuszczem, zrumienić i piec, skrapiając wodą, pod koniec pieczenia winem.

Warzywa i pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić w paseczki.

Dodać do indyka pod koniec pieczenia.

Upieczonego indyka wyjąć, pokroić jak indyka pieczonego i ułożyć na półmisku.

Sos połączyć z koncentratem pomidorowym, chwilę poddusić.

Doprawić, obłożyć indyka, polać doprawioną śmietaną i zapiec.

Podawać z drążonymi ziemniakami i sałatą zieloną.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *