Składniki
- 1 indyk (młody)
- 100 ml śmietany
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 15 dag pieczarek
- 15 dag selera
- 15 dag pietruszki
- 15 dag marchwi
- 10 dag cebuli
- 4 dag koncentratu pomidorowego
- tłuszcz do pieczenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Indyka przygotować jak indyka pieczonego, polać tłuszczem, zrumienić i piec, skrapiając wodą, pod koniec pieczenia winem.
Warzywa i pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić w paseczki.
Dodać do indyka pod koniec pieczenia.
Upieczonego indyka wyjąć, pokroić jak indyka pieczonego i ułożyć na półmisku.
Sos połączyć z koncentratem pomidorowym, chwilę poddusić.
Doprawić, obłożyć indyka, polać doprawioną śmietaną i zapiec.
Podawać z drążonymi ziemniakami i sałatą zieloną.