Indyk nadziewany kasztanami

Składniki

  • indyk (ok. 5 kg)
  • 100 g słoniny
  • kieliszek koniaku

Nadzienie:

  • 1 kg kasztanów jadalnych
  • wątroba indyka
  • 150 g margaryny
  • 2 cebule
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Kasztany gotować przez 45 minut w osolonej wrzącej wodzie. Ostudzić i obrać. Wątrobę, słoninę, cebulę i natkę pietruszki posiekać, podsmażyć przez 10 minut na 2 łyżkach margaryny. Zdjąć z ognia, dodać do kasztanów, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać. Indyka nadziać farszem, otwór zaszyć. Obłożyć cienkimi plastrami słoniny, osznurować szpagatem, włożyć do żaroodpornego naczynia, dodać resztę margaryny i piec w średnio nagrzanym piekarniku przez 90 minut. Zdjąć plastry słoniny i piec jeszcze 120 minut. Podczas pieczenia często polewać wytworzonym sosem. Upieczonego indyka wyłożyć na półmisek, skropić koniakiem i zapalić. Podawać z ziemniakami purée i zieloną sałatą.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *