Hiszpańska zapiekanka z kurczaka

Składniki

  • 4 udka kurczaka
  • 2 torebki ryżu (po 125 g)
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy
  • duża cebula
  • duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • zielona lub żółta papryka
  • 1/2 szklanki zielonego konserwowego groszku
  • 1,5 szklanki rosołu drobiowego z kostki
  • kilka nitek szafranu
  • nieduży liść laurowy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Udka posolić, posypać pieprzem i natrzeć zmiażdżonym czosnkiem.

Obsmażyć na roz­grzanym oleju (oliwie) z obu stron, przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażyć posiekaną drobno cebulę i pokrojoną w cienkie paski paprykę, dodać do udek wraz z liściem lau­rowym.

Rosół wymieszać z koncentratem pomidorowym i namoczonym w łyżce wody szafranem i wlać do przygotowanego kurcza­ka.

Przykryć go wyjętym z torebek ryżem (nie mieszać).

Zapiekać około 30 minut pod pokrywką w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Posypać odsączonym z zalewy zielonym groszkiem i chwilę jeszcze podgrzewać.

1 Comment

  1. uyt

    Hiszpanie znają się na rzeczy. Potrawa jest naprawdę wyśmienita, ale dużo przy niej roboty. Przy kolejnej próbie spróbuję to trochę uprościć, bo nie lubię dużo czasu spędzać w kuchni, a z drugiej strony szkoda mi pieniędzy, aby płacić w restauracjach.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *