Składniki
- 4 udka kurczaka
- 2 torebki ryżu (po 125 g)
- 3 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy
- duża cebula
- duży ząbek czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- zielona lub żółta papryka
- 1/2 szklanki zielonego konserwowego groszku
- 1,5 szklanki rosołu drobiowego z kostki
- kilka nitek szafranu
- nieduży liść laurowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Udka posolić, posypać pieprzem i natrzeć zmiażdżonym czosnkiem.
Obsmażyć na rozgrzanym oleju (oliwie) z obu stron, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażyć posiekaną drobno cebulę i pokrojoną w cienkie paski paprykę, dodać do udek wraz z liściem laurowym.
Rosół wymieszać z koncentratem pomidorowym i namoczonym w łyżce wody szafranem i wlać do przygotowanego kurczaka.
Przykryć go wyjętym z torebek ryżem (nie mieszać).
Zapiekać około 30 minut pod pokrywką w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Posypać odsączonym z zalewy zielonym groszkiem i chwilę jeszcze podgrzewać.
Hiszpanie znają się na rzeczy. Potrawa jest naprawdę wyśmienita, ale dużo przy niej roboty. Przy kolejnej próbie spróbuję to trochę uprościć, bo nie lubię dużo czasu spędzać w kuchni, a z drugiej strony szkoda mi pieniędzy, aby płacić w restauracjach.