Gulasz z żołądków z pieczarkami

Składniki

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • 1 kg pieczarek
  • włoszczyzna
  • 4 cebule
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • vegeta
  • papryka słodka mielona
  • olej

Przygotowanie

Żołądki myjemy. Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Żołądki gotujemy z włoszczyzną, dodajemy sól. Miękkie żołądki i jarzyny kroimy w paski.

Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i na rozgrzanym oleju dusimy, aż płyn odparuje. W trakcie duszenia posypujemy vegetą.

Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Szklimy na rozgrzanym na patelni oleju, posypując vegetą.

Przygotowane warzywa i żołądki przekładamy do jednego garnka, dodajemy do smaku przyprawy i koncentrat pomidorowy (rozpuszczony w pół szklanki zimnej wody), mieszamy i chwilę gotujemy. Podajemy z pieczywem.

Jeśli chcemy, by gulasz był pikantniejszy, możemy dodać 2 posiekane ząbki czosnku i kawałek drobno pokrojonej ostrej papryczki oraz szczyptę majeranku.

Przed podaniem gulasz można posypać posiekanym koperkiem, który nada mu wspaniały aromat.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *