Składniki
- 1 kg żołądków drobiowych
- 1 kg pieczarek
- włoszczyzna
- 4 cebule
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- vegeta
- papryka słodka mielona
- olej
Przygotowanie
Żołądki myjemy. Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Żołądki gotujemy z włoszczyzną, dodajemy sól. Miękkie żołądki i jarzyny kroimy w paski.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i na rozgrzanym oleju dusimy, aż płyn odparuje. W trakcie duszenia posypujemy vegetą.
Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Szklimy na rozgrzanym na patelni oleju, posypując vegetą.
Przygotowane warzywa i żołądki przekładamy do jednego garnka, dodajemy do smaku przyprawy i koncentrat pomidorowy (rozpuszczony w pół szklanki zimnej wody), mieszamy i chwilę gotujemy. Podajemy z pieczywem.
Jeśli chcemy, by gulasz był pikantniejszy, możemy dodać 2 posiekane ząbki czosnku i kawałek drobno pokrojonej ostrej papryczki oraz szczyptę majeranku.
Przed podaniem gulasz można posypać posiekanym koperkiem, który nada mu wspaniały aromat.