Składniki
- 1 zając sprawiony, podzielony na parę części (w ten sposób można przyrządzić również wołowinę i cielęcinę)
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 1-2 małych cebulek lub 3 duże pokrajane w ćwiartki
- 1 /2 litra wody
- 1/4 szklanki oliwy lub oleju jadalnego
- 2-4 posiekane ząbki czosnku
- kilka rodzynków lub suszonych śliwek
- 1 pokruszony listek laurowy
- 2 goździki
- sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie
Kawałki zająca włożyć do żaroodpornego naczynia lub do brytfanny ze szczelnym przykryciem.
Pozostałymi składnikami polać zająca.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (150°C) i piec pod przykryciem przez kilka godzin (czym dłużej zając się piecze tym smaczniejszy), kilkakrotnie zamieszać.
W razie potrzeby dolać 1/4 szklanki wody.
Można także w czasie pieczenia wlać 1 /2 szklanki białego lub czerwonego wytrawnego wina.
Sos przetrzeć przez sito.
Kawałki mięsa ułożyć na gorącym, półmisku, polać sosem.
Podawać z ziemniakami puree lub ze świeżym białym pieczywem i zieloną sałatą.