Gulasz z zająca

Składniki

  • 1 zając sprawiony, podzielony na parę części (w ten sposób można przyrządzić również wołowinę i cielęcinę)
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 1-2 małych cebulek lub 3 duże pokrajane w ćwiartki
  • 1 /2 litra wody
  • 1/4 szklanki oliwy lub oleju jadalnego
  • 2-4 posiekane ząbki czosnku
  • kilka rodzynków lub suszonych śliwek
  • 1 pokruszony listek laurowy
  • 2 goździki
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie

Kawałki zająca włożyć do żaroodpornego naczynia lub do brytfanny ze szczelnym przykryciem.

Pozostałymi składnikami polać zająca.

Wstawić do nagrzanego piekarnika (150°C) i piec pod przykryciem przez kilka godzin (czym dłużej zając się piecze tym smaczniejszy), kilkakrotnie zamieszać.

W razie potrzeby dolać 1/4 szklanki wody.

Można także w czasie pieczenia wlać 1 /2 szklanki białego lub czerwonego wytrawnego wina.

Sos przetrzeć przez sito.

Kawałki mięsa ułożyć na gorącym, półmisku, polać sosem.

Podawać z ziemniakami puree lub ze świeżym białym pieczywem i zieloną sałatą.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *