Składniki
- 60 dag serc wieprzowych
- 2 szklanki bulionu z kostki
- 2 cebule
- 1/3 szklanki śmietany
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1/2 pęczka natki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Serca dokładnie umyć, oczyścić z błonek, pokroić na kawałki.
Cebule obrać i pociąć w kostkę.
Olej rozgrzać w garnku, wrzucić serca i zrumienić.
Dodać cebulę i smażyć jeszcze 5 minut.
Wlać bulion i dusić całość około 30 minut.
Na patelni rozgrzać masło, następnie dodać mąkę.
Ciągle mieszając, lekko zrumienić.
Zasmażkę rozprowadzić kilkoma łyżkami sosu z duszenia, dodać do gulaszu i zagotować.
Dolać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem gulasz posypać opłukaną i posiekaną natką.