Gulasz z serc wieprzowych

Składniki

  • 60 dag serc wieprzowych
  • 2 szklanki bulionu z kostki
  • 2 cebule
  • 1/3 szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 pęczka natki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Serca dokładnie umyć, oczyścić z błonek, pokroić na kawałki.

Cebule obrać i pociąć w kostkę.

Olej rozgrzać w garnku, wrzucić serca i zrumienić.

Dodać cebulę i smażyć jeszcze 5 minut.

Wlać bulion i dusić całość około 30 minut.

Na patelni rozgrzać masło, następnie dodać mąkę.

Ciągle mieszając, lekko zrumienić.

Zasmażkę rozprowadzić kilkoma łyżkami sosu z duszenia, dodać do gulaszu i zagotować.

Dolać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem gulasz posypać opłukaną i posiekaną natką.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *