Składniki
- 1 kg łopatki ( bez kości )
- 4 pory ( jasne części)
- 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu ( nie koniecznie)
- 2 łyżeczki mąki do zagęszczenia
- sól
- pieprz
- woda lub śmietana
- olej do smażenia
Przygotowanie
Łopatkę umyć i pokroić w kostkę.
Obsmażyć na złoty kolor na patelni polanej olejem.
Przełożyć razem z tłuszczem od smażenia do garnka, posolić, popieprzyć.
Podlać kilkoma łyżkami wody i dusić kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
Pory pokroic w talarki 1 cm grubości, przełozyć do mięsa i smażyć do miękkości.
Podlać 1/2 szklanki gorącej wody.
Mąkę rozmieszać w 1/2 szkalnki wody ( lub słodkiej śmietanki).
Wlać do garnka i zagotować.
Podawać z kaszą lub ziemniakami.