Gulasz z porami

Składniki

  • 1 kg łopatki ( bez kości )
  • 4 pory ( jasne części)
  • 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu ( nie koniecznie)
  • 2 łyżeczki mąki do zagęszczenia
  • sól
  • pieprz
  • woda lub śmietana
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Łopatkę umyć i pokroić w kostkę.

Obsmażyć na złoty kolor na patelni polanej olejem.

Przełożyć razem z tłuszczem od smażenia do garnka, posolić, popieprzyć.

Podlać kilkoma łyżkami wody i dusić kilka minut, mieszając od czasu do czasu.

Pory pokroic w talarki 1 cm grubości, przełozyć do mięsa i smażyć do miękkości.

Podlać 1/2 szklanki gorącej wody.

Mąkę rozmieszać w 1/2 szkalnki wody ( lub słodkiej śmietanki).

Wlać do garnka i zagotować.

Podawać z kaszą lub ziemniakami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *