Składniki
- 2 filety z kury
- 2 cebule
- czubata łyżka masła lub dobry olej
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- szczypta pieprzu cayenne
- 4 dorodne pomidory lub kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka pikantnego keczupu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Porcje mięsa kroimy na niewielkie kawałki, oprószamy solą, pieprzem, paprykami, odstawiamy w chłodne miejsce. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy pokrojoną w półplasterki cebulę, gdy się zeszkli, przekładamy do rondla. Na patelni uzupełniamy tłuszcz i, na bardzo gorącym, smażymy kawałki mięsa. Gdy zrumienią się ze wszystkich stron, przekładamy do rondla z cebulą, podlewamy 2 szklankami wody i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu.
Do miękkiego mięsa dodajemy obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory lub rozprowadzony w łyżce wody koncentrat, keczup, całość zagotowujemy, gdy trzeba, doprawiamy do smaku i trzymamy pod przykryciem na małym ogniu, nie dłużej niż 5 min. Sos, gdy trzeba, zaciągamy łyżeczką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w niewielkiej ilości zimnej wody.
Gulasz podajemy z dodatkiem kluseczek lub grubego makaronu. Amatorzy mniej pikantnych potraw mogą rozprowadzić sos niewielką ilością słodkiej śmietany.