Gulasz z kury po węgiersku

Składniki

  • 2 filety z kury
  • 2 cebule
  • czubata łyżka masła lub dobry olej
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 4 dorodne pomidory lub kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka pikantnego keczupu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Porcje mięsa kroimy na niewielkie kawałki, oprószamy solą, pieprzem, paprykami, odstawiamy w chłodne miejsce. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy pokrojoną w półplasterki cebulę, gdy się zeszkli, przekładamy do rondla. Na patelni uzupełniamy tłuszcz i, na bardzo gorącym, smażymy kawałki mięsa. Gdy zrumienią się ze wszystkich stron, przekładamy do rondla z cebulą, podlewamy 2 szklankami wody i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu.

Do miękkiego mięsa dodajemy obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory lub rozprowadzony w łyżce wody koncentrat, keczup, całość zagotowujemy, gdy trzeba, doprawiamy do smaku i trzymamy pod przykryciem na małym ogniu, nie dłużej niż 5 min. Sos, gdy trzeba, zaciągamy łyżeczką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w niewielkiej ilości zimnej wody.

Gulasz podajemy z dodatkiem kluseczek lub grubego makaronu. Amatorzy mniej pikantnych potraw mogą rozprowadzić sos niewielką ilością słodkiej śmietany.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *