Gulasz wołowy z piwem

Składniki

  • 400 g mięsa wołowego
  • 150 ml piwa
  • 300 ml bulionu
  • 200 g małych pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki
  • 2 marchewki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Marchewkę i seler należy pokroić w plasterki a cebulę w kostkę.

Mięso posolić i popieprzyć.

Rozgrzać patelnie i wlać olej.

Gdy olej się rozgrzeje wrzucić mięso a następnie cebulę.

Po około 5 miutach dodać mąkę i dobrze zamieszać.

Dodać marchewkę, seler, pieczarki, sól i pieprz i smażyć przez kolejne 1-2 minuty.

Uważać, aby mąka się nie przypaliła.

Następnie wlać bulion i piwo.

Dobrze wymieszać.

Wszystko przełożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywką.

Piekarnik rozgrzać do 150°C.

Wszystko należy zapiekać około 1 godziny.

Ewentualnie można zostawić gulasz na kuchence i gotować na wolnym ogniu przez taki sam czas.

Od czasu do czasu zamieszać i jeśli gulasz wydaje się zbyt suchy dolać więcej bulionu.

Najlepiej podawać z pieczonymi ziemniaczkami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *