Składniki
- 400 g mięsa wołowego
- 150 ml piwa
- 300 ml bulionu
- 200 g małych pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki mąki
- 2 marchewki
- 4 łodygi selera naciowego
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Marchewkę i seler należy pokroić w plasterki a cebulę w kostkę.
Mięso posolić i popieprzyć.
Rozgrzać patelnie i wlać olej.
Gdy olej się rozgrzeje wrzucić mięso a następnie cebulę.
Po około 5 miutach dodać mąkę i dobrze zamieszać.
Dodać marchewkę, seler, pieczarki, sól i pieprz i smażyć przez kolejne 1-2 minuty.
Uważać, aby mąka się nie przypaliła.
Następnie wlać bulion i piwo.
Dobrze wymieszać.
Wszystko przełożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywką.
Piekarnik rozgrzać do 150°C.
Wszystko należy zapiekać około 1 godziny.
Ewentualnie można zostawić gulasz na kuchence i gotować na wolnym ogniu przez taki sam czas.
Od czasu do czasu zamieszać i jeśli gulasz wydaje się zbyt suchy dolać więcej bulionu.
Najlepiej podawać z pieczonymi ziemniaczkami.