Gulasz wołowy po prowansalsku

Składniki

  • 1,5 kg mięsa wołowego
  • 1/3 szklanki octu z białego wina
  • 2 szklanki wytrawnego, czerwonego wina
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego, świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • 2 wąskie paski skórki pomarańczowej
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Mięso oczyścić z żyłek i tłuszczu i pokroić w kostkę (około 3 cm).

W dużym rondlu zmieszać ocet, 2 łyżki oliwy, liść laurowy, zmiażdżony czosnek, tymianek, skórkę pomarańczową, sól i pieprz.

Dodać mięso, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 12-18 godzin.

Następnie osuszyć mięso papierowymi ręcznikami, zachowując marynatę.

W dużym garnku z przykrywką podgrzać na średnim ogniu pozostałą oliwę.

Dokładnie zrumienić mięso z każdej strony.

Dodać marynatę.

Gotować bez przykrycia 3 minuty, a następnie zmniejszyć ogień do minimum.

Przykryć i gotować, az mięso będzie miękkie (około 3 godziny).

Potrawa zyska lepszy smak jeśli pozwolimy jej wystygnąć w temperaturze pokojowej.

Należy ją wstawić na noc pod przykryciem do lodówki.

Podawać gulasz na ciepło, w gorących miseczkach do zupy lub na polanym masłem makaronie.

Udekorować natką pietruszki.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *