Składniki
- 1,5 kg mięsa wołowego
- 1/3 szklanki octu z białego wina
- 2 szklanki wytrawnego, czerwonego wina
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego, świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
- 2 wąskie paski skórki pomarańczowej
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do dekoracji
Przygotowanie
Mięso oczyścić z żyłek i tłuszczu i pokroić w kostkę (około 3 cm).
W dużym rondlu zmieszać ocet, 2 łyżki oliwy, liść laurowy, zmiażdżony czosnek, tymianek, skórkę pomarańczową, sól i pieprz.
Dodać mięso, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 12-18 godzin.
Następnie osuszyć mięso papierowymi ręcznikami, zachowując marynatę.
W dużym garnku z przykrywką podgrzać na średnim ogniu pozostałą oliwę.
Dokładnie zrumienić mięso z każdej strony.
Dodać marynatę.
Gotować bez przykrycia 3 minuty, a następnie zmniejszyć ogień do minimum.
Przykryć i gotować, az mięso będzie miękkie (około 3 godziny).
Potrawa zyska lepszy smak jeśli pozwolimy jej wystygnąć w temperaturze pokojowej.
Należy ją wstawić na noc pod przykryciem do lodówki.
Podawać gulasz na ciepło, w gorących miseczkach do zupy lub na polanym masłem makaronie.
Udekorować natką pietruszki.