Gulasz wołowy

Składniki

  • 80 dag wołowiny
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 czerwone papryki (lub czerwona i zielona)
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sos pomidorowy:

  • 2 duże łyżki przecieru
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Do garnka, na zimny olej (na gorącym gorzknieje), wsypujemy paprykę. Dodajemy pokrojone cebule i czosnek. Smażymy, aż cebula się zezłoci.

Mięso kroimy w kostkę, smażymy na oleju, aż zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem.

Do cebuli wlewamy 300 ml wody i dodajemy pokrojone w kostkę papryki i mięso. Dusimy pod przykryciem 10 minut.

Przygotowujemy sos. Zagotowujemy 0,51 wody. Dodajemy przecier, zagotowujemy i zagęszczamy śmietaną, a gdy sos jest za rzadki – mąką ziemniaczaną. Sos wlewamy do mięsa, chwilę gotujemy.

Zamiast sosu pomidorowego można dodać sos pieczeniowy lub myśliwski i zagotować.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *