Składniki
- 80 dag wołowiny
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 czerwone papryki (lub czerwona i zielona)
- sól
- pieprz
- olej
Sos pomidorowy:
- 2 duże łyżki przecieru
- 2 łyżki śmietany
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Do garnka, na zimny olej (na gorącym gorzknieje), wsypujemy paprykę. Dodajemy pokrojone cebule i czosnek. Smażymy, aż cebula się zezłoci.
Mięso kroimy w kostkę, smażymy na oleju, aż zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do cebuli wlewamy 300 ml wody i dodajemy pokrojone w kostkę papryki i mięso. Dusimy pod przykryciem 10 minut.
Przygotowujemy sos. Zagotowujemy 0,51 wody. Dodajemy przecier, zagotowujemy i zagęszczamy śmietaną, a gdy sos jest za rzadki – mąką ziemniaczaną. Sos wlewamy do mięsa, chwilę gotujemy.
Zamiast sosu pomidorowego można dodać sos pieczeniowy lub myśliwski i zagotować.