Składniki
- 50 dag mięsa wieprzowego chudego
pokrojonego jak na gulasz - 50 dag porów (tylko jasne części)
- 2-3 łyżki oliwy, oleju lub margaryny
- 1 łyżka przesianej mąki pszennej
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- warzywna przyprawa typu vegeta
Przygotowanie
Mięso natrzeć sokiem z cytryny i przyprawą warzywną, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-60 minut. Dokładnie oczyszczone pory pokroić na dość grube talarki i zeszklić na połowie tłuszczu. Mięso obtoczyć w przesianej mące i obramienie na pozostałym tłuszczu, dodać do porów, dusić do miękkości, podlewając w miarę potrzeby zalewą z groszku. Na koniec dodać groszek i dobrze wymieszać. Śmietankę ubić z żółtkiem oraz szczyptą soli i pieprzu, dodać do mięsa i jarzynek, podgrzewać przez chwilę, nie dopuszczając jednak do zagotowania. Podawać najlepiej z ziemniakami purée.