Gulasz wieprzowy z groszkiem

Składniki

  • 50 dag mięsa wieprzowego chudego
    pokrojonego jak na gulasz
  • 50 dag porów (tylko jasne części)
  • 2-3 łyżki oliwy, oleju lub margaryny
  • 1 łyżka przesianej mąki pszennej
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • warzywna przyprawa typu vegeta

Przygotowanie

Mięso natrzeć sokiem z cytryny i przyprawą warzywną, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-60 minut. Dokładnie oczyszczone pory pokroić na dość grube talarki i zeszklić na połowie tłuszczu. Mięso obtoczyć w przesianej mące i obramienie na pozostałym tłuszczu, dodać do porów, dusić do miękkości, podlewając w miarę potrzeby zalewą z groszku. Na koniec dodać groszek i dobrze wymieszać. Śmietankę ubić z żółtkiem oraz szczyptą soli i pieprzu, dodać do mięsa i jarzynek, podgrzewać przez chwilę, nie dopuszczając jednak do zagotowania. Podawać najlepiej z ziemniakami purée.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *