Gulasz węgierski

Składniki

  • 0,5 kg wołowiny
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 duże pomidory
  • 2 duże cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryczka czuszka
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 dag zacierek
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka kminku
  • kostka rosołowa Knorr
  • smalec
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Mięso pokroić w kostkę.

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.

Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.

Paprykę pokroić w paski.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

Czuszkę posiekać z pestkami.

Kostkę rosołową rozpuścić w szklance gorącej wody.

Rozgrzać smalec i zeszklić na nim cebulę i czosnek, oprószyć słodką papryką, dodać mięso- podsmażyć.

Oprószyć kminkiem, solą i pieprzem- chwilę poddusić.

Wlać bulion i dusić około 50 minut.

Dodać paprykę , pomidory, czuszkę i ziemniaki- dusić 30 minut.

Wrzucić zacierki i dusić do ich miękkości.

Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *