Składniki
- 0,5 kg wołowiny
- 1 kg ziemniaków
- 2 duże pomidory
- 2 duże cebule
- 2 papryki czerwone
- 1 papryczka czuszka
- 3 ząbki czosnku
- 10 dag zacierek
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka kminku
- kostka rosołowa Knorr
- smalec
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Mięso pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Paprykę pokroić w paski.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Czuszkę posiekać z pestkami.
Kostkę rosołową rozpuścić w szklance gorącej wody.
Rozgrzać smalec i zeszklić na nim cebulę i czosnek, oprószyć słodką papryką, dodać mięso- podsmażyć.
Oprószyć kminkiem, solą i pieprzem- chwilę poddusić.
Wlać bulion i dusić około 50 minut.
Dodać paprykę , pomidory, czuszkę i ziemniaki- dusić 30 minut.
Wrzucić zacierki i dusić do ich miękkości.
Przyprawić solą i pieprzem do smaku.