Gulasz po węgiersku

Składniki

  • 60 dag chudej wołowiny (najlepiej polędwicy)
  • 80 dag ziemniaków
  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryki (różne kolory)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu z kostki (lub 2 szklanki jasnego piwa)
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Cebule posiekać i posypać papryką w proszku, dodać zmiażdżony czosnek.

Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Włożyć mięso wołowe pokrojone w kostkę, podsmażyć i zalać 1 szklanką wody.

Posolić, popieprzyć i dusić pod przykryciem (na małym ogniu) podlewając bulionem z kostki wymieszanym z przecierem pomidorowym.

Gdy mięso zmięknie włożyć pokrojone papryki i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Zalać resztą bulionu.

Zapiekać tak długo, aż ziemniaki będą miękkie.

Bulion może być zastąpiony jasnym piwem.

Gulasz po węgiersku

Gulasz po węgiersku

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *