Składniki
- 60 dag chudej wołowiny (najlepiej polędwicy)
- 80 dag ziemniaków
- 3 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryki (różne kolory)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 szklanki bulionu z kostki (lub 2 szklanki jasnego piwa)
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
Cebule posiekać i posypać papryką w proszku, dodać zmiażdżony czosnek.
Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Włożyć mięso wołowe pokrojone w kostkę, podsmażyć i zalać 1 szklanką wody.
Posolić, popieprzyć i dusić pod przykryciem (na małym ogniu) podlewając bulionem z kostki wymieszanym z przecierem pomidorowym.
Gdy mięso zmięknie włożyć pokrojone papryki i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Zalać resztą bulionu.
Zapiekać tak długo, aż ziemniaki będą miękkie.
Bulion może być zastąpiony jasnym piwem.