Gulasz po szwajcarsku

Składniki

  • 60 dag sznyclówki cielęcej
  • 30 dag pieczarek
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 niepełna szklanka śmietany
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Mięso umyć, osączyć, pokroić na cienkie, małe płatki i lekko posolić.

Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać.

Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić.

Mąkę utrzeć z masłem.

Na patelni rozgarzać olej.

Usmażyć mięso na rumiano.

Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć około 7 minut.

Wlać wino i śmietanę.

Dodać mąkę z masłem i mieszając zagotować.

Doprawić solą i pieprzem.

Gotować jeszcze 5 minut.

Następnie włożyć mięso i sos, jeszcze raz zagotować.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *