Składniki
- 60 dag sznyclówki cielęcej
- 30 dag pieczarek
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 niepełna szklanka śmietany
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Mięso umyć, osączyć, pokroić na cienkie, małe płatki i lekko posolić.
Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać.
Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić.
Mąkę utrzeć z masłem.
Na patelni rozgarzać olej.
Usmażyć mięso na rumiano.
Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć około 7 minut.
Wlać wino i śmietanę.
Dodać mąkę z masłem i mieszając zagotować.
Doprawić solą i pieprzem.
Gotować jeszcze 5 minut.
Następnie włożyć mięso i sos, jeszcze raz zagotować.