Gulasz po rycersku

Składniki

  • 75 dag mięsa pokrojonego w kostkę jak na gulasz (cielęce, wieprzowe, wołowe)
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1 szklanka rosołu z kostki (grzybowy, warzywny)
  • 40 dag małych pieczarek
  • 1 duży pęczek dymki (ok. 25 dag)
  • 2 listki laurowe
  • 6 łyżek oliwy lub oleju
  • warzywna przyprawa typu vegeta
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Mięso natrzeć sokiem z cytryny i przypra­wą warzywną, zawinąć w folię spożyw­czą i włożyć do lodówki na 30-60 minut.

Boczek pokroić w kostkę, 2 dymki pokroić w kostkę, zeszklić razem na tłuszczu.

Dodać mięso i lekko obramienie.

Zalać gorącym rosołem, dodać listki laurowe.

Pozostałe dymki przekroić na połówki.

Pieczarki oczy­ścić, większe przekroić na połówki, skropić sokiem z cytryny i razem z dymkami dodać do mięsa.

Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut – mięso i pieczarki powinny być miękkie.

Doprawić.

Można posypać posiekanym szczypiorkiem z dym­ki.

Podawać z kluskami, makaronem, ryżem lub ziemniakami.

W wersji luksusowej bu­lion możemy zastąpić wytrawnym winem.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *