Składniki
- 60 dag wołowiny bez kości
- 25 dag włoszczyzny z kapustą
- 60 dag ziemniaków
- 20 dag ogórków kwaszonych
- 2 dag mąki
- 2 łyżki smalcu lub oleju
- 2 cebule
- pół szklanki śmietany
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Zagotować w garnku 2 szklanki wody, włożyć oczyszczoną włoszczyznę, mięso i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż będą miękkie. Odcedzić.
Do rondla włożyć cebulę pokrojoną w kostkę i usmażoną na tłuszczu oraz pokrojone w kostkę mięso i ziemniaki, dodać wywar i dusić na wolnym ogniu. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, włożyć obrane i pokrojone w półplasterki ogórki oraz warzywa z wywaru (bez pora), dodać sól i pieprz. Doprawić śmietaną wymieszaną z mąką i zagotować.
Podawać z chlebem lub ziemniakami.