Gulasz po mazursku

Składniki

  • 60 dag wołowiny bez kości
  • 25 dag włoszczyzny z kapustą
  • 60 dag ziemniaków
  • 20 dag ogórków kwaszonych
  • 2 dag mąki
  • 2 łyżki smalcu lub oleju
  • 2 cebule
  • pół szklanki śmietany
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Zagotować w garnku 2 szklanki wody, włożyć oczyszczoną włoszczyznę, mięso i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż będą miękkie. Odcedzić.

Do rondla włożyć cebulę pokrojoną w kostkę i usmażoną na tłuszczu oraz pokrojone w kostkę mięso i ziemniaki, dodać wywar i dusić na wolnym ogniu. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, włożyć obrane i pokrojone w półplasterki ogórki oraz warzywa z wywaru (bez pora), dodać sól i pieprz. Doprawić śmietaną wymieszaną z mąką i zagotować.

Podawać z chlebem lub ziemniakami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *