Gulasz po hrabiowsku

Składniki

  • 50 dag mięsa pokrojonego w kostkę jak na gulasz (wieprzowe, wołowe)
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina
  • 2 cebule
  • garść rodzynek
  • sok z cytryny
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, kolendra)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • imbir
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Mięso natrzeć sokiem z cytryny, imbirem, solą i pieprzem.

Zawinąć w folię spoży­wczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.

Rodzynki umyć i zalać winem, odstawić do napęcznienia.

Mięso obtoczyć w łyżce mąki i obsmażyć na tłuszczu na złoty kolor.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać obsmażone mięso, zalać wodą z dodatkiem przypraw tak, aby płyn zaledwie przykrywał mięso.

Dusić do mięk­kości na małym ogniu.

Dodać wino z rodzyn­kami, zagotować.

Pozostałą mąkę rozprowa­dzić kilkoma łyżkami wody, dodać do sosu i podgrzewać na małym ogniu do chwili, gdy sos zgęstnieje.

Dodać posiekaną zieleninę i dobrze wymieszać.

Podawać najlepiej z ry­żem na sypko lub domowymi kluseczkami.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *