Składniki
- 50 dag mięsa pokrojonego w kostkę jak na gulasz (wieprzowe, wołowe)
- 1/2 szklanki wytrawnego wina
- 2 cebule
- garść rodzynek
- sok z cytryny
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, kolendra)
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- imbir
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
Mięso natrzeć sokiem z cytryny, imbirem, solą i pieprzem.
Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.
Rodzynki umyć i zalać winem, odstawić do napęcznienia.
Mięso obtoczyć w łyżce mąki i obsmażyć na tłuszczu na złoty kolor.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać obsmażone mięso, zalać wodą z dodatkiem przypraw tak, aby płyn zaledwie przykrywał mięso.
Dusić do miękkości na małym ogniu.
Dodać wino z rodzynkami, zagotować.
Pozostałą mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami wody, dodać do sosu i podgrzewać na małym ogniu do chwili, gdy sos zgęstnieje.
Dodać posiekaną zieleninę i dobrze wymieszać.
Podawać najlepiej z ryżem na sypko lub domowymi kluseczkami.