Gulasz po chińsku

Składniki

  • 60 dag karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 1 szklanka miodu
  • 2 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • 1-2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
  • 2 łyżki margaryny lub oliwy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Mięso umyć i osuszyć, pokroić na długie paseczki. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą, pieprzem i ziołami prowansals- kimi. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.

Ob­smażyć na tłuszczu na złoty kolor. W rondelku z nierdzewnej stali rozgrzać miód (można podłożyć ochronną płytkę), włożyć kawałki mięsa i dusić pod przykryciem na niewiel­kim ogniu 10 minut (miód łatwo się przypala).

Przełożyć do natłuszczonej for­my do zapiekania. Cytryny obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę.

Wymieszać z mię­sem, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego p iekarnika (1800C) na 40 minut.

Podawać najlepiej z kaszką kuskus zalaną wrzącym rosołem z kostki lub z ryżem ugotowanym na sypko w wodzie z dodat­kiem soku z cytryny i listka laurowego.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *