Składniki
- 60 dag karkówki lub łopatki wieprzowej
- 1 szklanka miodu
- 2 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki mąki
- 1-2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
- 2 łyżki margaryny lub oliwy
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Mięso umyć i osuszyć, pokroić na długie paseczki. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą, pieprzem i ziołami prowansals- kimi. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
Obsmażyć na tłuszczu na złoty kolor. W rondelku z nierdzewnej stali rozgrzać miód (można podłożyć ochronną płytkę), włożyć kawałki mięsa i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu 10 minut (miód łatwo się przypala).
Przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania. Cytryny obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę.
Wymieszać z mięsem, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego p iekarnika (1800C) na 40 minut.
Podawać najlepiej z kaszką kuskus zalaną wrzącym rosołem z kostki lub z ryżem ugotowanym na sypko w wodzie z dodatkiem soku z cytryny i listka laurowego.