Składniki
- 50 dag mięsa wołowego bez kości
- 25 dag mięsa wieprzowego i baraniego bez kości
- 15 dag słoniny
- 3 cebule
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka utłuczonego kminku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
Słoninę pokroić w kostkę, stopić, dodać cebulę z zrumienić, skropić octem smażyć tak długo, aby ocet odparował.
Potem dodać czosnek.
Włożyć wołowinę, obsmażyć, wlać 50 ml wody i dusić około 10 minut.
Po odparowaniu wody, włożyć mięso wieprzowe i baranie zamieszać i obsmażyć.
Doprawić kminkiem, solą i pieprzem.
Wlać 200 ml wody i dusić mięso około 40 minut do miękkości.
Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, paprykę i majeranek.
Sos z duszenia rozcieńczyć z 50 ml przegotowanej wody.
Gulasz wymieszać i podgrzać 3 minut na małym ogniu.