Gulasz cygański

Składniki

  • 50 dag mięsa wołowego bez kości
  • 25 dag mięsa wieprzowego i baraniego bez kości
  • 15 dag słoniny
  • 3 cebule
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka utłuczonego kminku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.

Słoninę pokroić w kostkę, stopić, dodać cebulę z zrumienić, skropić octem smażyć tak długo, aby ocet odparował.

Potem dodać czosnek.

Włożyć wołowinę, obsmażyć, wlać 50 ml wody i dusić około 10 minut.

Po odparowaniu wody, włożyć mięso wieprzowe i baranie zamieszać i obsmażyć.

Doprawić kminkiem, solą i pieprzem.

Wlać 200 ml wody i dusić mięso około 40 minut do miękkości.

Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, paprykę i majeranek.

Sos z duszenia rozcieńczyć z 50 ml przegotowanej wody.

Gulasz wymieszać i podgrzać 3 minut na małym ogniu.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *