Gulasz barani

Składniki

  • 80 dkg mięsa z kością (łopatka)
  • 4 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki
  • 10 dkg cebuli
  • 25 dkg pomidorów
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki
  • sól
  • ostra papryka

Przygotowanie

Opłukać mięso, wyjąć kości, obrać z powięzi i nadmiaru tłuszczu, pokroić na kawałki, licząc po 4 ? 6 kawałków na jedną osobę.

Mięso oprószyć solą, mąką, osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu.

Na pozostałym tłuszczu lekko zrumienić obraną, pokrojoną w krążki cebulę.

Mięso i cebulę przełożyć do rondla, wlać 1/4 l wody, dusić pod przykryciem do miękkości.

W połowie duszenia włożyć pomidory, osobno ugotowane, w małej ilości wody, a następnie przetarte.

Gdy mięso jest już miękkie, oprószyć resztą mąki, przyprawić do smaku solą, papryką, zagotować, wyłożyć na okrągły, głęboki półmisek, posypać zieloną pietruszką.

Podawać z ziemniakami, kluskami kładzionymi i z surówką z warzyw.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *