Składniki
- 80 dkg mięsa z kością (łopatka)
- 4 dkg tłuszczu
- 3 dkg mąki
- 10 dkg cebuli
- 25 dkg pomidorów
- 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki
- sól
- ostra papryka
Przygotowanie
Opłukać mięso, wyjąć kości, obrać z powięzi i nadmiaru tłuszczu, pokroić na kawałki, licząc po 4 ? 6 kawałków na jedną osobę.
Mięso oprószyć solą, mąką, osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu.
Na pozostałym tłuszczu lekko zrumienić obraną, pokrojoną w krążki cebulę.
Mięso i cebulę przełożyć do rondla, wlać 1/4 l wody, dusić pod przykryciem do miękkości.
W połowie duszenia włożyć pomidory, osobno ugotowane, w małej ilości wody, a następnie przetarte.
Gdy mięso jest już miękkie, oprószyć resztą mąki, przyprawić do smaku solą, papryką, zagotować, wyłożyć na okrągły, głęboki półmisek, posypać zieloną pietruszką.
Podawać z ziemniakami, kluskami kładzionymi i z surówką z warzyw.