Składniki
- 4 jędrne zielone gruszki podobnej wielkości
- 4 plasterki szynki lub 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
- 15-20 dag łatwo topiącego się sera (może być pleśniowy)
- 1 łyżka cukru
- 1/2 szklanki dobrego octu winnego lub sok z 1 cytryny
- mielony cynamon
- sól
- pieprz
- tłuszcz do nasmarowania formy
Przygotowanie
Gruszki obrać, pozostawiając ogonki, zalać 1 1/2 szklanki wody wymieszanej z octem, dodać cukier i szczyptę cynamonu – gruszki powinny być zaledwie przykryte.
Gotować na małym ogniu 10 minut.
Ostudzić.
Gruszki wyjąć i ostrożnie usunąć gniazda nasienne, wydrążając je od spodu i starając się nie uszkodzić.
Ser pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami i delikatnie napełnić serem wnętrza gruszek.
Każdą gruszkę zawinąć w płatek szynki lub dwa plasterki boczku i spiąć wykałaczką.
Gruszki ułożyć na natłuszczonej blasze, lekko posypać pieprzem i wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) na 10-15 minut: wędlina powinna się lekko przyrumienić.