Gruszki w szalikach

Składniki

  • 4 jędrne zielone gruszki podobnej wielkości
  • 4 plasterki szynki lub 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 15-20 dag łatwo topiącego się sera (może być pleśniowy)
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki dobrego octu winnego lub sok z 1 cytryny
  • mielony cynamon
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do nasmarowania formy

Przygotowanie

Gruszki obrać, pozostawiając ogonki, za­lać 1 1/2 szklanki wody wymieszanej z octem, dodać cukier i szczyptę cynamonu – gruszki powinny być zaledwie przykryte.

Gotować na małym ogniu 10 minut.

Ostu­dzić.

Gruszki wyjąć i ostrożnie usunąć gniazda nasienne, wydrążając je od spodu i starając się nie uszkodzić.

Ser pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce z du­żymi otworami i delikatnie napełnić serem wnętrza gruszek.

Każdą gruszkę zawinąć w płatek szynki lub dwa plasterki boczku i spiąć wykałaczką.

Gruszki ułożyć na na­tłuszczonej blasze, lekko posypać pieprzem i wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) na 10-15 minut: wędlina powinna się lekko przyrumienić.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *