Golonka zapiekana w piwie

Składniki

  • 4 średniej wielkości, mięsne, wcześniej zapeklowane golonki
  • 4 goździki
  • porcja włoszczyzny
  • liść laurowy
  • ziarna pieprzu
  • ziarna ziela angielskiego
  • ziarna kolendry
  • 2 szklanki jasnego, pełnego piwa
  • łyżeczka ziół prowansalskich

Przygotowanie

Golonki płuczemy, zbyt słone moczymy w wodzie. Tak przygotowane zalewamy gorącą wodą, dodajemy przyprawy, gotujemy na niewielkim ogniu przez 30 min. Dodajemy obraną włoszczyznę i gotujemy jeszcze przez godzinę, odstawiamy z ognia.

Do naczynia do zapiekania wlewamy 1/2 szklanki wywaru z golonek, wkładamy golonki, w każdą porcję (na wierzchu) wbijamy goździk, oprószamy roztartymi w dłoniach ziołami, zalewamy szklanką piwa i wkładamy do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika (mięso ma się zapiekać, a nie gotować).

Gdy golonki zaczną się rumienić, od czasu do czasu podlewamy pozostałym piwem. Pod koniec zapiekania usuwamy z mięsa goździki. Podajemy bardzo gorące, na wygrzanych talerzach, lekko polane wytworzonym, piwnym sosem z dodatkiem zasmażanej, kwaszonej kapusty oraz ziemniaków puree.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *