Golonka z warzywami

Składniki

  • 4 golonki (ok. 1 kg)
  • 25 dag pieczarek
  • 3 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Golonki oczyścić, opalić, umyć i osuszyć.

Natrzeć przyprawami.

Odstawić na 1 godzinę.

Oprószyć mąką.

W rondlu rozgrzać smalec.

Obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron na złoty kolor.

Podlać niewielką ilością wody.

Dusić do miękkości (w miarę potrzeby podlewając wodą) przez około 1-2 godziny.

Pod sam koniec duszenia, gdy mięso prawie miękkie dodać pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę, umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy.

Doprawić solą i pieprzem.

Nadal dusić.

Gdy golonki będą miękkie wyjąć i ułożyć na półmisku.

Sos przetrzeć przez sito lub zmiksować.

Polać nim golonki.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *