Składniki
- golonka indycza ok.70 dag
- 1 duża czerwona cebula
- 1 pomarańcza
- 2-3 ząbki czosnku
- ok.30 ml Żubrówki (lub innego mocnego alkoholu)
- Maggi
- dowolne przyprawy
- olej
Przygotowanie
Golonkę umyć, osuszyć i odsunąć nieco skórę (od szerszej strony golonki).
Ostrym nożem zrobić kilka otworów dookoła i powbijać w nie ćwiartki ząbków czosnku.
Skórę ponownie ułożyć na mięsie i całość natrzeć mieszanką przypraw.
Na dno naczynia żaroodpornego nalać oliwy, ułożyć golonkę, skropić Maggi i dookoła ułożyć cebulę pokrojoną w bardzo grubą kostkę.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 30 minut.
W połowie tego czasu golonkę odwrócić na drugą stronę.
Po tym czasie wyjąć naczynie,golonkę polać sokiem wyciśniętym z całej pomarańczy oraz żubrówką.
Naczynie wstawić do piekarnika jeszcze na ok.30 minut.
W międzyczasie podlewać golonkę wytworzonym sosem i 1/2 szklanki wody.
Gdy mięso jest ładnie zrumienione i prawie miękkie nakryć naczynie pokrywką lub arkuszem folii aluminiowej, po czym dopiec.
Na końcu pieczenia można naczynie odkryć i dorumienić mięso.
Z golonki, tuż przed pieczeniem, trzeba wyjąć białe grube ścięgna, które wystają z niej od wąskiej strony.
Najlepiej zrobić to kombinerkami lub mocnymi szczypcami.
Należy mocno ścisnąć i włożyć w to sporo siły.
Taki zabieg zapobiegnie problemom z porcjowaniem golonki już po upieczeniu.