Golonka z indyka

Składniki

  • golonka indycza ok.70 dag
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 pomarańcza
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok.30 ml Żubrówki (lub innego mocnego alkoholu)
  • Maggi
  • dowolne przyprawy
  • olej

Przygotowanie

Golonkę umyć, osuszyć i odsunąć nieco skórę (od szerszej strony golonki).

Ostrym nożem zrobić kilka otworów dookoła i powbijać w nie ćwiartki ząbków czosnku.

Skórę ponownie ułożyć na mięsie i całość natrzeć mieszanką przypraw.

Na dno naczynia żaroodpornego nalać oliwy, ułożyć golonkę, skropić Maggi i dookoła ułożyć cebulę pokrojoną w bardzo grubą kostkę.

Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 30 minut.

W połowie tego czasu golonkę odwrócić na drugą stronę.

Po tym czasie wyjąć naczynie,golonkę polać sokiem wyciśniętym z całej pomarańczy oraz żubrówką.

Naczynie wstawić do piekarnika jeszcze na ok.30 minut.

W międzyczasie podlewać golonkę wytworzonym sosem i 1/2 szklanki wody.

Gdy mięso jest ładnie zrumienione i prawie miękkie nakryć naczynie pokrywką lub arkuszem folii aluminiowej, po czym dopiec.

Na końcu pieczenia można naczynie odkryć i dorumienić mięso.

Z golonki, tuż przed pieczeniem, trzeba wyjąć białe grube ścięgna, które wystają z niej od wąskiej strony.

Najlepiej zrobić to kombinerkami lub mocnymi szczypcami.

Należy mocno ścisnąć i włożyć w to sporo siły.

Taki zabieg zapobiegnie problemom z porcjowaniem golonki już po upieczeniu.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *