Składniki
- 1 duża główka kapusty włoskiej
- 1/4 kg mięsa mielonego (wołowego z wieprzowym)
- 1/2 szklanki ryżu
- cebula
- sól
- pieprz
- 2 łyżki tłuszczu
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki pasty pomidorowej lub 25 dag świeżych pomidorów
- zielenina
Przygotowanie
Z kapusty zdjąć 12 dużych liści, obgotować je przez 5 minut we wrzątku, po czym osączyć na sicie i ściąć z każdego główną żyłkę. Przygotować mięso jak na kotlety, dodać ryż. Nakładać farsz na liście, zwijać gołąbki, układać w rondlu wysmarowanym tłuszczem. Podlać trochę wody, przykryć i gotować około 45 minut. Następnie dodać pastę lub podduszone i przetarte pomidory, dusić jeszcze 10 minut, po czym zaprawić sos rumianą zasmażką z mąki i tłuszczu. Do gołąbków podawać ziemniaki suto posypane zieleniną.
Gołąbki można również przyrządzić z kapusty zwykłej.