Gołąbki z włoskiej kapusty

Składniki

  • 1 duża główka kapusty włoskiej
  • 1/4 kg mięsa mielonego (wołowego z wieprzowym)
  • 1/2 szklanki ryżu
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki pasty pomidorowej lub 25 dag świeżych pomidorów
  • zielenina

Przygotowanie

Z kapusty zdjąć 12 dużych liści, obgotować je przez 5 minut we wrzątku, po czym osączyć na sicie i ściąć z każdego główną żyłkę. Przygotować mięso jak na kotlety, dodać ryż. Nakładać farsz na liście, zwijać gołąbki, układać w rondlu wysmarowanym tłuszczem. Podlać trochę wody, przykryć i gotować około 45 minut. Następnie dodać pastę lub podduszone i przetarte pomidory, dusić jeszcze 10 minut, po czym zaprawić sos rumianą zasmażką z mąki i tłuszczu. Do gołąbków podawać ziemniaki suto posypane zieleniną.

Gołąbki można również przyrządzić z kapusty zwykłej.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *