Gołąbki z mięsem i ryżem

Składniki

  • główka białej kapusty
  • 40 dag karkówki wieprzowej bez kości
  • 2 łyżki tłuszczu
  • szklanka ryżu
  • 2 cebule
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Kapustę z dość głęboko wydrążonym głąbem włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować 15-20 minut. Gdy ostygnie, ostrożnie oddzielić poszczególne liście. Mięso zemleć z dodatkiem cebuli, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z ugotowanym na półsypko ryżem. Na dno rondla włożyć tłuszcz oraz kilka zewnętrznych liści kapusty.

Gotowe gołąbki układać ciasno jeden obok drugiego ? zawiniętą stroną do dołu. Podlać niewielką ilością wody i przez godzinę dusić lub piec w piekarniku.

Podawać polane sosem pomidorowym.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *