Składniki
- 1 średnia główka białej kapusty
- 40 dag ziemniaków
- 25 dag mielonego mięsa (drobiowe, wieprzowe, mieszane)
- 1 szklanka esencjonalnego rosołu z kostki (grzybowy, warzywny)
- 2-3 cebule
- 1 jajko
- warzywna przyprawa typu vegeta lub przyprawa do zup w płynie
- garść posiekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki, majeranek)
- tarta bułka
- sól
- pieprz
- olej lub oliwa
Przygotowanie
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, wyciąć głąb i włożyć do dużego garnka, zalać wrzącą wodą z dodatkiem łyżeczki przyprawy i gotować 10 minut.
Odsączyć i podzielić na liście, ścinając grubsze żyłki.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z małymi otworami, odstawić na 10 minut i odlać płyn.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na dwóch łyżkach tłuszczu.
Dodać ziemniaki, mięso, jajko, przyprawy, połowę posiekanej zieleniny i tyle tartej bułki, aby powstał dość zwięzły farsz.
Nadzienie nakładać na liście kapusty, zwijać gołąbki (można związać je bawełnianą łub lnianą grubą nitką, którą należy zdjąć przed podaniem).
Gołąbki ułożyć w rondlu lub naczyniu do zapiekania, zalać rosołem z kostki i dusić pod przykryciem około godziny.
Można także wstawić formę do nagrzanego piekarnika (180-200°C) na około 60 minut.
Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami puree.
Dobrym uzupełnieniem jest gęsty sos grzybowy lub pomidorowy.