Gołąbki sarmackie

Składniki

  • 1 średnia główka białej kapusty
  • 40 dag ziemniaków
  • 25 dag mielonego mięsa (drobiowe, wieprzowe, mieszane)
  • 1 szklanka esencjonalnego rosołu z kostki (grzybowy, warzywny)
  • 2-3 cebule
  • 1 jajko
  • warzywna przyprawa typu vegeta lub przyprawa do zup w płynie
  • garść posiekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki, majeranek)
  • tarta bułka
  • sól
  • pieprz
  • olej lub oliwa

Przygotowanie

Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, wyciąć głąb i włożyć do dużego garn­ka, zalać wrzącą wodą z dodatkiem łyże­czki przyprawy i gotować 10 minut.

Od­sączyć i podzielić na liście, ścinając grub­sze żyłki.

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z małymi otworami, odstawić na 10 minut i odlać płyn.

Cebulę pokroić w kost­kę i zeszklić na dwóch łyżkach tłuszczu.

Dodać ziemniaki, mięso, jajko, przyprawy, połowę posiekanej zieleniny i tyle tartej bułki, aby powstał dość zwięzły farsz.

Nadzienie nakładać na liście kapusty, zwi­jać gołąbki (można związać je bawełnianą łub lnianą grubą nitką, którą należy zdjąć przed podaniem).

Gołąbki ułożyć w rondlu lub naczyniu do zapiekania, zalać rosołem z kostki i dusić pod przykryciem około godziny.

Można także wstawić formę do nagrzanego piekarnika (180-200°C) na około 60 minut.

Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.

Podawać z pieczy­wem lub ziemniakami puree.

Dobrym uzu­pełnieniem jest gęsty sos grzybowy lub pomidorowy.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *