Gołąbki po czesku

Składniki

(8-10 porcji)

  • 1 duża główka kapusty
  • 225 g mielonej wieprzowiny
  • 225 g mielonej chudej wołowiny
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1 pokrojona łodyga selera naciowego
  • 1 pokrojona marchewka
  • 3 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 1/2 szklanki soku pomidorowego
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Podgrzać piekarnik do 180°C.

Usunąć głąb kapusty.

Włożyć kapustę do wrzącej wody.

Gotować, aż liście będą miękkie.

Wyjąć liście, uważając, by ich nie rozerwać.

Z każdego liścia usunąć główny nerw.

Pokroić liście na 2-3 części.

Wyścielić kilkoma liśćmi dno dużej brytfanny.

Rozgrzać masło w dużym rondlu.

Usmażyć warzywa i oba rodzaje mięsa.

Ostudzić.

Wymieszać z mięsem ryż, przyprawy i jajko.

Nałożyć po dwie łyżki nadzienia na liść kapusty.

Brzegi liści z boków zawinąć do środka.

Liście zwinąć w grube wałki.

Wymieszać sok pomidorowy ze śmietaną i polać gołąbki.

Na wierzchu ułożyć pozostałe liście.

Przykryć szczelnie pokrywką lub folią.

Piec w piekarniku przez 1 1/2 – 2 godziny.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *