Składniki
(8-10 porcji)
- 1 duża główka kapusty
- 225 g mielonej wieprzowiny
- 225 g mielonej chudej wołowiny
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 1 pokrojona łodyga selera naciowego
- 1 pokrojona marchewka
- 3 szklanki ugotowanego ryżu
- 1 1/2 szklanki soku pomidorowego
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie
Podgrzać piekarnik do 180°C.
Usunąć głąb kapusty.
Włożyć kapustę do wrzącej wody.
Gotować, aż liście będą miękkie.
Wyjąć liście, uważając, by ich nie rozerwać.
Z każdego liścia usunąć główny nerw.
Pokroić liście na 2-3 części.
Wyścielić kilkoma liśćmi dno dużej brytfanny.
Rozgrzać masło w dużym rondlu.
Usmażyć warzywa i oba rodzaje mięsa.
Ostudzić.
Wymieszać z mięsem ryż, przyprawy i jajko.
Nałożyć po dwie łyżki nadzienia na liść kapusty.
Brzegi liści z boków zawinąć do środka.
Liście zwinąć w grube wałki.
Wymieszać sok pomidorowy ze śmietaną i polać gołąbki.
Na wierzchu ułożyć pozostałe liście.
Przykryć szczelnie pokrywką lub folią.
Piec w piekarniku przez 1 1/2 – 2 godziny.