Gicz po mediolańsku ossobucco

Składniki

  • 2 gicze (ok. 2 kg, pocięte z kością w plastry grubości 5 cm)
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki szklanka bulionu (najlepiej cielęcego)
  • 2 cebule
  • 3 pomidory
  • kawałek selera
  • marchewka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • po łyżce posiekanego tymianku i bazylii
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Plastry giczy oprószyć mąką i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy wymieszanej z masłem, przyprawić pieprzem i solą. Warzywa obrać (z pomidorów usunąć pestki), posiekać, usmażyć na pozostałej oliwie (5 min), przełożyć do mięsa. Zalać je bulionem i z dodatkiem liścia laurowego dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękkie. Wtedy wymieszać z tymiankiem, bazylią i natką.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *