Składniki
- 2 gicze (ok. 2 kg, pocięte z kością w plastry grubości 5 cm)
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki mąki szklanka bulionu (najlepiej cielęcego)
- 2 cebule
- 3 pomidory
- kawałek selera
- marchewka
- 2-3 ząbki czosnku
- po łyżce posiekanego tymianku i bazylii
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- liść laurowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Plastry giczy oprószyć mąką i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy wymieszanej z masłem, przyprawić pieprzem i solą. Warzywa obrać (z pomidorów usunąć pestki), posiekać, usmażyć na pozostałej oliwie (5 min), przełożyć do mięsa. Zalać je bulionem i z dodatkiem liścia laurowego dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękkie. Wtedy wymieszać z tymiankiem, bazylią i natką.