Gęś z owocami i imbirem

Składniki

  • 1  sprawiona gęś (3-3,5 kg)
  • 1/4 l bulionu drobiowego
  • 2   ząbki czosnku
  • 1  małe kłącze imbiru
  • 3  jabłka
  • 250 g śliwek
  • 100 g mango
  • 30 g masła
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • imbir w proszku
  • ciemny sos z torebki

Przygotowanie

Sprawioną gęś natrzeć z zewnątrz i od środka mieszanką z soli, pieprzu i imbiru.

Czosnek i kłącze imbiru obrać i posiekać, jabłka obrać i wykroić gniazda nasienne, ze śliwek powyjmować pestki.

Owoce pokroić w kostkę i wymieszać z czosnkiem i imbirem (kilka kawałków śliwek odłożyć na sos).

Masę doprawić do smaku solą i pieprzem i nafaszerować nią gęś.

Gęś ułożyć na ruszcie w piekarniku piersią do dołu, na blasze pod rusztem nałożyć obrane i pokrojone w grubą kostkę cebule, zalać je około 1/2 l wody i piec gęś w nagrzanym do 220°C piekarniku.

Po 30 minutach zredukować temperaturę do 200″C.

Gdy grzbiet gęsi będzie brązowy, odwrócić ją posmarować pierś gorącym masłem i od czasu do czasu polewając, piec około 3-4 godziny, przy czym nakłuwać ją w kilku miejscach, aby wytopił się tłuszcz.

Kiedy gęś będzie upieczona, wyjąć ją i postawić w cieple.

Tłuszcz spod pieczenia przetrzeć przez sitko i uzupełnić bulionem drobiowym.

Mango obrać i pokroić w drobną kostkę i razem z pozostawio­nymi kawałeczkami śliwek rozgrzewać w sosie około 5 minut.

Potem zagęścić sosem z torebki i doprawić do smaku solą, pieprzem i sproszkowanym imbirem.

Do tego dania pasują różyczki z brokułów posypane prażonymi płatkami migdałów i ryż z rodzynkami, a najlepszy napój to – późny burgund.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *