Składniki
- 1 sprawiona gęś (3-3,5 kg)
- 1/4 l bulionu drobiowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 małe kłącze imbiru
- 3 jabłka
- 250 g śliwek
- 100 g mango
- 30 g masła
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- imbir w proszku
- ciemny sos z torebki
Przygotowanie
Sprawioną gęś natrzeć z zewnątrz i od środka mieszanką z soli, pieprzu i imbiru.
Czosnek i kłącze imbiru obrać i posiekać, jabłka obrać i wykroić gniazda nasienne, ze śliwek powyjmować pestki.
Owoce pokroić w kostkę i wymieszać z czosnkiem i imbirem (kilka kawałków śliwek odłożyć na sos).
Masę doprawić do smaku solą i pieprzem i nafaszerować nią gęś.
Gęś ułożyć na ruszcie w piekarniku piersią do dołu, na blasze pod rusztem nałożyć obrane i pokrojone w grubą kostkę cebule, zalać je około 1/2 l wody i piec gęś w nagrzanym do 220°C piekarniku.
Po 30 minutach zredukować temperaturę do 200″C.
Gdy grzbiet gęsi będzie brązowy, odwrócić ją posmarować pierś gorącym masłem i od czasu do czasu polewając, piec około 3-4 godziny, przy czym nakłuwać ją w kilku miejscach, aby wytopił się tłuszcz.
Kiedy gęś będzie upieczona, wyjąć ją i postawić w cieple.
Tłuszcz spod pieczenia przetrzeć przez sitko i uzupełnić bulionem drobiowym.
Mango obrać i pokroić w drobną kostkę i razem z pozostawionymi kawałeczkami śliwek rozgrzewać w sosie około 5 minut.
Potem zagęścić sosem z torebki i doprawić do smaku solą, pieprzem i sproszkowanym imbirem.
Do tego dania pasują różyczki z brokułów posypane prażonymi płatkami migdałów i ryż z rodzynkami, a najlepszy napój to – późny burgund.