Gęś z jabłkami

Składniki

  • gęś (ok. 4 kg)
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • sól
  • 4 dag tłuszczu
  • 2 cebule
  • 2 marchewki

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek winnych

Przygotowanie

Sprawioną gęś natrzeć z zewnątrz i wewnątrz zmiażdżonym i utartym z solą czosnkiem oraz suszonym majerankiem. Odstawić na 2 godziny. Jabłka podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Nadziać tuszkę jabłkami, zaszyć, włożyć gęś do brytfanny, obłożyć pokrojoną w talarki cebulą i marchewką, podlać rozgrzanym tłuszczem i piec w gorącym piekarniku przez 2-3 godziny. W trakcie pieczenia polewać gęś wytworzonym sosem. Na godzinę przed zakończeniem pieczenia położyć obok gęsi obrane ziemniaki. Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *