Składniki
- gęś (ok. 4 kg)
- 4 ząbki czosnku
- łyżka majeranku
- sól
- 4 dag tłuszczu
- 2 cebule
- 2 marchewki
Nadzienie:
- 1 kg jabłek winnych
Przygotowanie
Sprawioną gęś natrzeć z zewnątrz i wewnątrz zmiażdżonym i utartym z solą czosnkiem oraz suszonym majerankiem. Odstawić na 2 godziny. Jabłka podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Nadziać tuszkę jabłkami, zaszyć, włożyć gęś do brytfanny, obłożyć pokrojoną w talarki cebulą i marchewką, podlać rozgrzanym tłuszczem i piec w gorącym piekarniku przez 2-3 godziny. W trakcie pieczenia polewać gęś wytworzonym sosem. Na godzinę przed zakończeniem pieczenia położyć obok gęsi obrane ziemniaki. Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.