Składniki
- 1 młoda gęś
- tłuszcz z gęsi
- 4 dag suszonych grzybów
- 150 ml śmietany
- 10 dag cebuli
- czosnek
- przyprawa do zup
- jałowiec
- majeranek
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Oczyszczoną gęś umyć, odciąć szyję i skrzydła, natrzeć przyprawamii pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę.
Grzyby umyć, namoczyć i ugotować.
Gęś polać tłuszczem i piec około 2 godzin skrapiając wywarem z grzybów, potem wytworzonym sosem.
Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać,dodać do gęsi pod koniec pieczenia razem z posiekanymi grzybami i roztartymi przyprawami oraz śmietaną.
Miękką gęś pokroić na porcje usuwając częściowo kości, ułożyć napółmisku, polać odtłuszczonym i doprawionym sosem.
Podawać z ziemniakami i surówkami.