Gęś po litewsku

Składniki

  • 1 młoda gęś
  • tłuszcz z gęsi
  • 4 dag suszonych grzybów
  • 150 ml śmietany
  • 10 dag cebuli
  • czosnek
  • przyprawa do zup
  • jałowiec
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Oczyszczoną gęś umyć, odciąć szyję i skrzydła, natrzeć przyprawamii pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę.

Grzyby umyć, namoczyć i ugotować.

Gęś polać tłuszczem i piec około 2 godzin skrapiając wywarem z grzybów, potem wytworzonym sosem.

Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać,dodać do gęsi pod koniec pieczenia razem z posiekanymi grzybami i roztartymi przyprawami oraz śmietaną.

Miękką gęś pokroić na porcje usuwając częściowo kości, ułożyć napółmisku, polać odtłuszczonym i doprawionym sosem.

Podawać z ziemniakami i surówkami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *