Gęś pieczona ze śliwkami i jabłkami

Składniki

  • gęś
  • 25 dag suszonych śliwek
  • 4-5 kwaśnych jabłek
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie

Oskubaną i wypatroszoną gęś starannie wypłukać w ciepłej wodzie, obsuszyć ściereczką, dobrze natrzeć solą i pieprzem (wewnątrz i zewnątrz).

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki.

Śliwki wymoczyć i usunąć z nich pestki.

Owoce wymieszać i nadziać nimi gęś (otwór zaszyć lub spiąć szpilkami).

Gęś przełożyć do brytfanny, podlać 1/2 szklanki wody, przykryć i wstawić do piekarnika.

Piec około 3 godziny, podlewając od czasu do czasu wytworzonym sosem.

Gdy gęś będzie miękka, podlać ją zimną wodą (1/2 szklanki) i piec jeszcze przez 15 minut w odkrytej brytfannie.

Upieczoną gęś podzielić na porcje.

Sos zagęścić mąką oraz śmietaną i zagotować.

Gęś polać sosem i podawać z ziemniakami na słodko i czerwoną kapustą.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *