Składniki
- gęś
- 25 dag suszonych śliwek
- 4-5 kwaśnych jabłek
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżka soli
Przygotowanie
Oskubaną i wypatroszoną gęś starannie wypłukać w ciepłej wodzie, obsuszyć ściereczką, dobrze natrzeć solą i pieprzem (wewnątrz i zewnątrz).
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki.
Śliwki wymoczyć i usunąć z nich pestki.
Owoce wymieszać i nadziać nimi gęś (otwór zaszyć lub spiąć szpilkami).
Gęś przełożyć do brytfanny, podlać 1/2 szklanki wody, przykryć i wstawić do piekarnika.
Piec około 3 godziny, podlewając od czasu do czasu wytworzonym sosem.
Gdy gęś będzie miękka, podlać ją zimną wodą (1/2 szklanki) i piec jeszcze przez 15 minut w odkrytej brytfannie.
Upieczoną gęś podzielić na porcje.
Sos zagęścić mąką oraz śmietaną i zagotować.
Gęś polać sosem i podawać z ziemniakami na słodko i czerwoną kapustą.