Gęś nadziewana kaszą

Składniki

  • gęś
  • sól
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku

Farsz:

  • szklanka kaszy gryczanej
  • podroby z gęsi lub 100 g cielęcej wątróbki
  • 2 cebule
  • 150 g pieczarek
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

Wymoczoną i osuszoną gęś nacieramy czosnkiem roztartym z majerankiem i solą, zostawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu. Przygotowujemy farsz: kaszę gotujemy na sypko. Drobno posiekane pieczarki i cebulę dusimy na maśle. Gęsie podroby gotujemy w niewielkiej ilości wody, następnie drobno siekamy. Łączymy z kaszą, pieczarkami z cebulą dodajemy natkę i żółtka, dokładnie wyrabiamy. Delikatnie mieszamy z ubitą na sztywno pianą z białek.

Przygotowanym farszem napełniamy gęś, zaszywamy. Układamy na posmarowanej tłuszczem blasze, wstawiamy do gorącego piekarnika. Gdy gęś zacznie się rumienić, zmniejszamy ogień i pieczemy 2-3 godziny, często polewając tłuszczem i skrapiając wodą.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *